Corona... kinderen zijn flexibel, toch?
Hou je puber goed in de gaten
Toch moeten we ze wel goed in de gaten houden. Niet alleen met handen wassen, afstand houden, mondkapjes dragen en alle andere zaken die we nu allemaal moeten. Maar vooral ook of ze zich nog een beetje kunnen ontspannen, of ze niet te veel tobben en of ze de concentratie kunnen opbrengen om onder deze bijzondere omstandigheden hun schoolwerk goed bij te houden. Dat zal voor het ene kind een stuk makkelijker zijn dan voor het andere.
Gedeelte smart is halve smart
En voor veel ouders spelen toch allerlei vragen. Heeft mijn kind in de afgelopen maanden een achterstand opgelopen? Zo ja, hoe gaan de vakdocenten daarmee om? Hoe ligt het tempo in de klas op dit moment, kan mijn zoon of dochter dat wel bijbenen, na maanden 'zelfstandig' te hebben moeten werken? En wat als er weer leerkrachten uit gaan vallen?
Vragen waar in veel gevallen niet zo makkelijk een antwoord op komt.
Ons advies? Praat er met elkaar over. Je zult zien dat veel kinderen ook met die vragen rondlopen. Dan kun je ze maar beter delen en er eerlijk over zijn. Dat hoeft niet tot nog meer getob en paniek te leiden, integendeel. Als je puber weet dat je als ouders over dezelfde dingen nadenkt als zij, schept dat een band en vertrouwen. En die puber die er niets over wil horen en totaal niet bezig lijkt te zijn met… Corona? Nou, dat is maar een heel dun laagje hoor. En een manier om jezelf te beschermen tegen iets waar je voor je gevoel niets aan kunt veranderen. En toch is gedeelde smart halve smart, zei mijn oma al.
Blijf samen lachen en plezier maken
Hou elkaar daarom in te gaten, deel je zorgen en probeer er samen het beste van te maken. Praat er over en probeer toch iedere dag een keer te lachen en plezier te hebben. Heel belangrijk. In de periode dat de kinderen niet naar school konden las ik over een gezin dat een grote glazen pot op tafel had staan. Daarin had ieder gezinslid een briefje gedaan met een activiteit die nog wel kon. Vaak hele simpele dingen: samen pannenkoeken bakken, samen een spel doen, samen een goede familiefilm kijken. En iedere dag van die ellenlange, moeilijke lockdown periode trok een lid van het gezin een briefje uit de pot. Van zulke initiatieven word ik blij. En het lijkt misschien helemaal niet bijzonder, maar dat is het wel!
Schakel op tijd hulp in
We moeten door en we willen ook door, met een heleboel onzekerheden en voor veel mensen (en pubers) is dat heel lastig. Begrip voor elkaar en tegelijk elkaar bij de les houden zijn sleutelwoorden. Zoek hulp als je denkt dat het niet goed gaat, ook als het schoolwerk betreft. Ondersteuning binnen en buiten de school is nu belangrijker dan ooit. Blijf waar mogelijk in contact met docenten en (h)erken dat ook zij het moeilijk hebben. Geef je kind een steuntje in de rug als het nodig is. Er zijn mensen die je daarbij kunnen helpen.