Er kleeft bloed aan een rozenboeket
Door Mieke Hendrikx-Blankers
Is een boeket bloemen krijgen fijn? Meestal is het een welkom geschenk, een felicitatie, een uiting van waardering of juist troost. De gever heeft er veel geld voor betaald maar na tien dagen resteert een troosteloos bundeltje stank. De bloemensector in Nederland is een giga industrie, vooral bedoeld voor de export. Eigenlijk een product waar je, zeker in deze tijd, niet blij van wordt. Er wordt veel gif gebruikt en de kassen moeten subtropisch warm worden gestookt. In deze energiecrisis nog wel! Neveneffect is een uitstoot van 2,5 megaton CO2 wat bijdraagt aan het broeikaseffect. Arjen Lubach maakte er een item van; hij vond dat het afgelopen moest zijn met deze onzinnige vervuilende teelt en dat geteelde bloemen vanuit Zuid-Afrika die hier per vliegtuig aankomen (3,5 miljoen rozen per dag!) nog beter scoren. Ik ben fan van zijn avondshow maar hier sloeg hij de plank volledig mis.
Eerder maakte Zembla namelijk een uitzending over de zeer vervuilende rozenkweek daar die onterecht het Fairtrade keurmerk had gekregen. Nederlandse rozenkwekers zijn naar Afrika vertrokken omdat de omstandigheden daar aantrekkelijker zijn. De temperatuur is gunstig, er zijn belastingvoordelen en de arbeid is goedkoop. De meeste rozenkassen zijn gesitueerd naast rivieren en meren, want een roos heeft per steel zo'n zeven liter water nodig! Ze pompen het water, waar de plaatselijke bevolking juist afhankelijk van is, kosteloos op. Toen het meer nagenoeg leeg was verkaste het bedrijf, met haar kassencomplex ter grootte van 1300 voetbalvelden, van Kenia naar een meer in Ethiopië. De mensen en het vee verzwakt achterlatend. Velen bezweken aan de gevolgen van ziekten, voedsel- en watertekort.
Het Afrikaanse land heeft geen enkele baat bij deze Nederlandse bedrijven die met een trucje nauwelijks inkomstenbelasting betalen aldaar. Daarnaast zijn de arbeidsomstandigheden op deze rozenplantages erbarmelijk slecht. De Nederlandse eigenaren staan in de Quote 500 maar hun 10.000 zwoegende mannen en vrouwen krijgen slechts 29 euro per maand voor een zesdaagse werkweek met lange dagen. Het chemicaliën gebruik in de rozenteelt is zeer hoog. De arbeidskrachten werken nagenoeg onbeschermd, ademen dat in, krijgen brandwonden en het percentage miskramen is daar opvallend hoog. Hier is dus gewoon sprake van moderne slavernij!
De roos wordt wel het symbool van de liefde genoemd maar er kleeft bloed aan! Het is maar dat u het weet.
Mij maak je blij met een veldboeket uit jouw eigen tuin!