Help! Mijn kindje slaapt niet. De top 10 tips
Als je baby maar niet wil slapen, onrustig of onvoldoende slaapt, kan dat je als ouder behoorlijk wanhopig maken. En andersom geeft een baby die goed slaapt, jou als ouder rust en vertrouwen. Waar doe je goed aan en wat werkt? "Hiervoor is geen universele oplossing, want ieder kind en elke situatie is anders", zegt Anja Kosters, pedagogisch medewerker bij een kinderdagverblijf in Moergestel. Anja is erg geïnteresseerd in slapen bij baby's en deelt graag haar beste tips.
1. Het begin
Genoeg gegeten, gedronken én een schone luier?
2. Donker
Als het donker wordt, maakt ons lichaam het hormoon melatonine aan. Dit is van invloed op het slaap-waakritme. Daarom is het beter als de kamer waar je kind slaapt, vooral 's nachts voldoende verduisterd is. Niet helemaal aardedonker, want brrr dat is best eng. Wordt het weer licht, dan neemt de hoeveelheid melatonine in het bloed weer af. En daarvan word je wakker. Om je kind te laten wennen aan het dag- en nachtritme, is het prima om overdag een streepje daglicht binnen te laten. Daarmee stimuleer je het gevoel van een dutje overdag en een heerlijke diepe slaap 's nachts. Zoek 's avonds voor het slapen gaan al de rust op. Geef de laatste voeding in het donker, in stilte. Een televisie of beeldscherm is niet goed vlak voor het slapengaan.
3. Structuur, ritme en ritueel
"Sommige ouders denken dat een kind 's nachts beter slaapt, als je het overdag wakker houdt. Meestal werkt dit juist averechts en raakt je kind verder uit zijn ritme. Een oververmoeid kind heeft meestal juist meer moeite om in slaap te komen", zegt Anja. Als je het niet meer weet, werkt het beter om een vaste structuur te bieden en ritme aan te brengen in dag en nacht. Ook een vast slaapritueel draagt hieraan bij.
4. Eventjes huilen
Het is niet erg als je baby even huilt. Voor de sociaal-emotionele binding is het wel belangrijk dat je baby weet dat jij er bent. Praat zachtjes en stel je baby gerust. Anja: "Een baby die zich veilig voelt en weet dat jij dichtbij bent, ontspant zich gemakkelijker. En valt dus eerder in slaap."
5. Uit bed halen of niet?
Je kunt je kindje gerust even uit bed halen en vasthouden. Of bij je op schoot leggen. Vooral als je merkt dat je baby overstuur is, is geruststellen belangrijk. "Voor je baby is het fijn om even bij je te kunnen zijn. Praat tegen je baby. Na een minuut of tien zeg je dat je hem weer terug in bed gaat leggen. Zo weet je kind dat jij er bent.
6. Uitbundig zingen? Liever niet
Een levendig liedje vraagt aandacht van je kind, terwijl je je kind liever niet te wakker maakt. Zachtjes neuriën is daarentegen best rustgevend. Het liefst breng je hem of haar weer in een soort sluimertoestand. Zzzzz….
7. Warm
Als je het warm hebt, slaap je minder fijn. Dat geldt voor baby's net zo goed als voor volwassenen. Zeker als je kindje huilt, heeft het 't al snel warm.
8. Toch een fles
"Hele jonge kinderen hebben nog een nachtvoeding nodig. Maar slaapt je kind slecht en wordt de nachtvoeding hiervoor een oplossing, dan adviseer ik om die niet in stand te houden", geeft Anja aan. "Je kind kan een nachtvoeding ervaren als beloning voor slecht slapen. Nachtvoeding kun je afbouwen door bijvoorbeeld steeds wat meer water en minder melk toe te voegen. Natuurlijk bouw je de nachtvoeding alleen af als je kind hiervoor oud genoeg is en gedurende de dag voldoende voedingen krijgt. En deze ook leegdrinkt. 's Nachts heeft een kind soms voldoende aan een slokje water."
9. Leren slapen
Slapen gaat niet voor ieder kind vanzelf. Het is gelukkig wel iets dat je kunt leren. "Het is goed voor de slaapcyclus als je kind leert om zelf in slaap te vallen. Dit kun je doen door hem of haar wakker in bed te leggen, zodat het zelf leert ontspannen en weg te doezelen. Het proberen waard!"
10. Vraag het 'ons'
Anja: "Blijft het lastig, vraag het een pedagogisch medewerker, zij kunnen putten uit alle kennis en ervaring van de pedagogisch coaches en pedagogen. Een kinderopvangteam staat voor je klaar!"