Fontgrootte: +

Iedereen heeft recht op een plek in de samenleving

Als voormalig wethouder had Kees van Mol (65) uit Hilvarenbeek onder andere de portefeuille cultuur en onderwijs onder zich. Als lid van de Partij van de Arbeid pleitte hij ervoor dat iedereen gelijke kansen krijgt, wat ook in zijn vrijwilligerswerk is terug te zien. De waardering die Kees ervoor terugkrijgt, doet hem goed.

Door Mariël Hoefkens

Vanaf zijn veertiende was hij al actief binnen KWJ, een beweging voor werkende jongeren, en het jongerencentrum Lieve Hemel. "Vanaf m'n zestiende zat ik in het NKV-bestuur en was daarna vijfentwintig jaar voorzitter van de FNV Bondgenoten. Eenmaal achttien werd ik PvdA-lid en was er tien jaar voorzitter. In 1992 kwam ik in de Beekse gemeenteraad. Daarna werd ik wethouder, van 1999 tot 2010", vertelt hij. "In het kader van mijn wethouderschap was ik onder meer verantwoordelijk binnen de Beekse Muziekschool Pulz voor de contacten tussen de politiek en de docenten van de muziekschool. Ik probeerde de organisatie draaiende te houden. Tijdens mijn wethouderschap is dat gelukt, maar nadien helaas niet meer vanwege financiële redenen en vooral politieke keuzes." Kees genoot van de enthousiaste optredens van de leerlingen en hoe hun ouders erbij betrokken werden. "Zelf heb ik geprobeerd bariton te spelen, waar het echter bij bleef", laat hij weten. "Wel luister ik vanaf m'n twaalfde graag naar muziek. Mijn favorieten zijn nummers uit de jaren '60 en '70 en klassieke muziek. Vroeger ging ik naar optredens van The Stones, Bob Dylan en Q65. Tevens geniet ik ook erg van harmonieconcerten."

Doelen
Binnen zijn wethouderschap had Kees graag nog meer willen bereiken. "Toch heb ik met de gemeente een aantal mooie initiatieven gerealiseerd. Zo vocht ik keihard voor de realisatie van het nieuwe Elckerlyc, dat het middelpunt van Hilvarenbeek werd. Ook ben ik trots op het schoolconcept Samenwijs, dat iedereen gelijke kansen biedt. Nadat ik afscheid nam als wethouder, zat ik nog vier jaar in de gemeenteraad, waarin ik me niet meer thuisvoelde", blikt hij terug. "Ik wilde me liever op de Beekse cultuur gaan richten. Zo was ik ongeveer acht jaar voorzitter van de Koninklijke Harmonie Concordia van 1839 en ben bijna tien jaar voorzitter van De Werckwinckel, dat erg te lijden heeft onder Corona. Het is nog de vraag met hoeveel cursisten we straks weer aan de slag kunnen. Bovendien ben ik voorzitter van de Biestse biljartvereniging De Heuveltjes en binnen tennisclub De Ypelaer medeorganisator van de interne competities."

Zoeken naar verbinding Zowel bij de harmonie als De Werckwinckel worden basisschoolleerlingen betrokken, zodat ieder kind kennis kan maken met muziek en kunst. "Ik ben meer passief creatief en ga graag naar musea met m'n vrouw. Zo heb ik kunst leren waarderen", aldus Kees. "Verder ben ik chauffeur van de buurtbus en zet ik voor onze gemeente mede het flexibel vervoer op zodat hulpbehoevenden en ouderen makkelijker ergens opgehaald kunnen worden om hun bestemming te bereiken. Tot slot uit ik mijn sportiviteit met biljarten, tennissen, wandelen en fietsen."


Margo Crombach maakt onderzoek mede mogelijk
Afscheid nemen